20.07.2013r.
V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej
V Międzynarodowy Festiwal
Kuchni Zbójnickiej
W amfiteatrze, na teren którego wjechały wozy z organizatorami, Jury oraz uczestnikami konkursu kulinarnego przewodniczący Jury Jean Bos Prezydent Euro-Toques Polska przeprowadził odprawę dziewięciu konkursowych ekip kulinarnych, które przyjechały z Wrocławia, Poznania, Łańcuta, Kudowy Zdroju, Piekar Śląskich, Bielska Białej, Kóz, Pszczyny i Szczyrku. W składzie Jury znaleźli się również: Carlos Gonzales Tejera, Wolfgang P. Menge, Grzegorz Komendarek. Jury VIP: Marek Rybacki, Paweł Malewski, Zbigniew Szeląg, Ryszard Gawryś.
Konkurs kulinarny organizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny oraz Euro-Toques Polska przyciągnął do amfiteatru rzeszę ludzi, którzy obserwowali zmagania kucharzy do godzin popołudniowych. Konkurs prowadził gospodarz programu Śląskie od Kuchni Wiesław Ambros wraz z Telewizją Silesia. Podczas konkursu na scenie pojawiały się kapele regionalne między innymi zespół Sarpacka. Piotr Macoszek prowadzący cały festiwal wraz z Mirosławem Mirek urozmaicali czas między innymi prowadząc quiz z nagrodami od firmy Bielmar.
Obok amfiteatru kucharze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny tradycyjnie gotowali gulasz zbójnicki na gigantycznej patelni, który zaraz po bulknięciu rozszedł się w mgnieniu oka.
Złote ciupagi ufundowane przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny otrzymała najmłodsza drużyna „Flip i Flap” Albert Kempys, Dawid Konior z rąk Prezesa Jacka Dutki oraz Jeana Bosa; nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz czek na 1500zł przekazał Dariusz Wawrzyniak – obserwator Kulinarnego Pucharu Polski. Hotel Elida ufundował voucher na pobyt dla dwóch osób. Drugie miejsce zajęli kucharze „Hotel Restauracja Rezydencja” Paweł Grabowski, Jarosław Śliwka. Na trzecim miejscu znaleźli się kucharze z Restauracji „Lwia Brama”, Wrocław Joanna Mączka, Michał Czekajło. Prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny Jacek Dutka wręczył nagrodę za zachowanie tradycji kuchni Beskidzkiej drużynie „Flip i Flap”, nagrodę VIP otrzymali kucharze z Restauracji „Lwia Brama”, którą wręczył Paweł Malewski – Prezes STALGAST. Zbigniew Szeląg - Ad gustum wyróżnił drużynę Verde Montana z Kudowy Zdroju za połączenie tradycji z nowoczesnością.
Fundatorami nagród dla drużyn uczestniczących w konkursie byli: STALGAST, BIELMAR, Euro-Toques Polska, PRYMAT, Ad gustum, Janusz Wędzicha-artysta rzeźbiarz,Makro, Qimiq, Commercio Polska.
Całą imprezę relacjonowało Radio BIELSKO ze studia polowego na placu Hoffa.
Organizatorzy dziękują:
Partnerom i Sponsorom:
- STALGAST
- BIELMAR
- PRYMAT
- Euro-Toques Polska
- Adgustum, Bank Spółdzielczy w Skoczowie
- Debic, Byrdziak
- Commercio Polska, Qimiq, Jur-Gast,
- Marko Marek Legierski, Farutex, Makro,
- Kerima, Independent Partners
- Łoboda, Kociołkowanie.pl, Mayak Art House,
- Szerwal
- Etno Chata Topolej
- Sala Zabaw dla Dzieci Kidsland
- Pilchówka
- Multi-Max Polska-Wojciech Komędera
- Strzelnica nad Wisłą, Inter Beskidy
- Cisówka, Nakarm Pupila
- Zajazd Polski Biała Wisełka
- Geovita, Karczma Pod Lotniskiem
- Karczma U Michała /Kubalonka/
- Fundacja Braci Golec, Studio DAR
- Fundacja Pies w służbie człowieka, Restauracja Galeria Blu
- Ośrodek Skalnica, Piekarnia Brzuchański
- Piekarnia Szwajcarska
- Pudliszki
- Hotel ELIDA
- Spiżarnia Zbójnicka. Młodzieży Szkolnej ze Szkół Gastronomicznych z: Cieszyna, Bielska-Białej, Wisły.
- Wiślańskiemu Centrum Kultury – Pani Dyrektor Marii Bujok
- Urzędowi Miasta Wisła – Panu Burmistrzowi Janowi Poloczek.
Patronom medialnym:
- Radio BIELSKO
- Kurier Radia BIELSKO
- Radio EXPRESS
- TVS
- papaja.pl
- NewsGastro
- OX.pl
- Kucharze-Serwis, Poradnik Restauratora
- Gastrona.pl, kulturaludowa.pl
- Stowarzyszenie Twórców Ludowych
- Przegląd Gastronomiczny.