parzenica

20.07.2013r.

V Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej

. . .

V Międzynarodowy Festiwal
Kuchni Zbójnickiej

W amfiteatrze, na teren którego wjechały wozy z organizatorami, Jury oraz uczestnikami konkursu kulinarnego przewodniczący Jury Jean Bos Prezydent Euro-Toques Polska przeprowadził odprawę dziewięciu konkursowych ekip kulinarnych, które przyjechały z Wrocławia, Poznania, Łańcuta, Kudowy Zdroju, Piekar Śląskich, Bielska Białej, Kóz, Pszczyny i Szczyrku.  W składzie Jury znaleźli się również: Carlos Gonzales Tejera, Wolfgang P. Menge, Grzegorz Komendarek. Jury VIP: Marek Rybacki, Paweł Malewski, Zbigniew Szeląg, Ryszard Gawryś.

Konkurs kulinarny organizowany przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny oraz Euro-Toques Polska przyciągnął do amfiteatru rzeszę ludzi, którzy obserwowali zmagania kucharzy do godzin popołudniowych. Konkurs prowadził gospodarz programu Śląskie od Kuchni Wiesław Ambros wraz z Telewizją Silesia. Podczas konkursu na scenie pojawiały się kapele regionalne między innymi zespół Sarpacka. Piotr Macoszek prowadzący cały festiwal wraz z Mirosławem Mirek urozmaicali czas między innymi prowadząc quiz z nagrodami od firmy Bielmar.

Obok amfiteatru kucharze Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny tradycyjnie gotowali gulasz zbójnicki na gigantycznej patelni, który zaraz po bulknięciu rozszedł się w mgnieniu oka.

Złote ciupagi ufundowane przez Stowarzyszenie Beskidzki Klub Kulinarny otrzymała najmłodsza drużyna „Flip i Flap” Albert Kempys, Dawid Konior z rąk Prezesa Jacka Dutki oraz Jeana Bosa; nominację do Kulinarnego Pucharu Polski oraz czek na 1500zł przekazał Dariusz Wawrzyniak – obserwator Kulinarnego Pucharu Polski. Hotel Elida ufundował voucher na pobyt dla dwóch osób. Drugie miejsce zajęli kucharze „Hotel Restauracja Rezydencja” Paweł Grabowski, Jarosław Śliwka. Na trzecim miejscu znaleźli się kucharze z Restauracji „Lwia Brama”, Wrocław Joanna Mączka, Michał Czekajło. Prezes Stowarzyszenia Beskidzki Klub Kulinarny Jacek Dutka wręczył nagrodę za zachowanie tradycji kuchni Beskidzkiej drużynie „Flip i Flap”, nagrodę VIP otrzymali kucharze z Restauracji „Lwia Brama”, którą wręczył Paweł Malewski – Prezes STALGAST. Zbigniew Szeląg - Ad gustum wyróżnił drużynę Verde Montana z Kudowy Zdroju za połączenie tradycji z nowoczesnością. 

Fundatorami nagród dla drużyn uczestniczących w konkursie byli: STALGAST, BIELMAR, Euro-Toques Polska, PRYMAT, Ad gustum, Janusz Wędzicha-artysta rzeźbiarz,Makro, Qimiq, Commercio Polska.

Całą imprezę relacjonowało Radio BIELSKO ze studia polowego na placu Hoffa.

 

Organizatorzy dziękują:

Partnerom i Sponsorom:
  • STALGAST
  • BIELMAR
  • PRYMAT
  • Euro-Toques Polska
  • Adgustum, Bank Spółdzielczy w Skoczowie
  • Debic, Byrdziak
  • Commercio Polska, Qimiq, Jur-Gast,
  • Marko Marek Legierski, Farutex, Makro,
  • Kerima, Independent Partners
  • Łoboda, Kociołkowanie.pl, Mayak Art House,
  • Szerwal
  • Etno Chata Topolej
  • Sala Zabaw dla Dzieci Kidsland
  • Pilchówka
  • Multi-Max Polska-Wojciech Komędera
  • Strzelnica nad Wisłą, Inter Beskidy
  • Cisówka, Nakarm Pupila
  • Zajazd Polski Biała Wisełka
  • Geovita, Karczma Pod Lotniskiem
  • Karczma U Michała /Kubalonka/
  • Fundacja Braci Golec, Studio DAR
  • Fundacja Pies w służbie człowieka, Restauracja Galeria Blu
  • Ośrodek Skalnica, Piekarnia Brzuchański
  • Piekarnia Szwajcarska
  • Pudliszki
  • Hotel ELIDA
  • Spiżarnia Zbójnicka. Młodzieży Szkolnej ze Szkół Gastronomicznych z: Cieszyna, Bielska-Białej, Wisły.
  • Wiślańskiemu Centrum Kultury – Pani Dyrektor Marii Bujok
  • Urzędowi Miasta Wisła – Panu Burmistrzowi Janowi Poloczek.
Patronom medialnym:
  • Radio BIELSKO
  • Kurier Radia BIELSKO
  • Radio EXPRESS
  • TVS
  • papaja.pl
  • NewsGastro
  • OX.pl
  • Kucharze-Serwis, Poradnik Restauratora
  • Gastrona.pl, kulturaludowa.pl
  • Stowarzyszenie Twórców Ludowych
  • Przegląd Gastronomiczny.